30.4.2025

Mitä tapahtuu toiminnan- ja tilintarkastuksissa?

Aiemmassa kahvipaussissa tarkasteltiin, missä tilanteissa yhdistyksissä tarvitaan toiminnan- ja tilintarkastusta. Otetaan nyt lyhyt katsaus näiden eri tarkastusten sisältöihin. Eroja löytyy niin tarkastajan pätevyysvaatimuksissa, tarkastusprosessin laajuudessa kuin tarkastuksen tarkoituksessakin.

1. Tarkastajan pätevyys

  • Toiminnantarkastaja: Ei vaadita erityistä pätevyyttä, mutta toiminnantarkastajan on oltava tehtävään kykenevä ja tunnettava yhdistyksen taloudenhoitoa ja sääntöjä. Usein toiminnantarkastaja on yhdistyksen jäsen tai muu lähipiiriin kuuluva henkilö.
  • Tilintarkastaja: Tilintarkastaja on pätevöitynyt ammattihenkilö (KHT- tai HT-tilintarkastaja), jolla on erityinen koulutus ja ammattitaito tilinpäätöksen ja yhdistyksen kirjanpidon arvioimiseen.

2. Tarkastuksen laajuus ja sisältö

  • Toiminnantarkastus: Keskittyy yhdistyksen varainhoidon ja hallinnon sääntöjenmukaisuuteen. Toiminnantarkastaja arvioi, että taloushallinto ja kirjanpito on hoidettu asianmukaisesti ja että varoja on käytetty sääntöjen ja yleisten periaatteiden mukaisesti.
  • Tilintarkastus: Laajempi ja syvällisempi tarkastus, jossa varmistetaan kirjanpidon ja tilinpäätöksen oikeellisuus sekä niiden yhteensopivuus tilinpäätösstandardien ja -lainsäädännön kanssa. Tilintarkastus kattaa myös taloudelliset riskit, kirjanpidon tarkat luvut sekä yhdistyksen sisäisen valvonnan ja ohjeiden toteutuksen.

3. Tarkastuksen tarkoitus

  • Toiminnantarkastus: Tavoitteena on antaa jäsenistölle perusteltu kuva siitä, että yhdistyksen varat on käytetty sääntöjen mukaisesti, ja että taloudenhoito on ollut vastuullista ja yhdistyksen tavoitteiden mukaista.
  • Tilintarkastus: Tavoitteena on tarkastaa ja varmentaa yhdistyksen tilinpäätöksen ja taloudellisen raportoinnin oikeellisuus ja luotettavuus sijoittajia, viranomaisia ja muita sidosryhmiä varten.

Mikäli aiheesta herää ajatuksia tai kysyttävää, saat asiantuntevaa tukea Cintoian konsultointipalvelusta. Lisätiedot: support@cintoia.com.

Kurkkaa myös aiempi kahvipaussi aiheeseen liittyen: Tarvitaanko tilintarkastajaa?

Konsultointi Taloushallinto

 

Tilaa uutiskirje